Elfogadom

Ma van az év legkülönlegesebb napja, minden megváltozik

Ma van a téli napforduló.

Ma, december 21-én van az év legkülönlegesebb napja: ma kezdődik a csillagászati tél, illetve ma van az év leghosszabb éjszakája – ez a téli napforduló.

2018-ban egészen pontosan december 21., péntek 22 óra 23 percre esik a téli napforduló pillanata, vagyis ez az a perce az évnek, mikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén – vagyis azon a féltekén, ahol Magyarország is fekszik – a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni.

Ekkor van nálunk az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája. A jó hír, hogy ettől a pillanattól kezdenek rövidülni az éjszakák, illetve hosszabbodni a nappalok.

A téli napfordulóhoz sok kultúrában számos ősi babona és népszokás, valamint ünnep kötődik. Az ókori Rómában ekkor tartották a Saturnaliát, amelyen úr és szolga helyet cserélt, majd hatalmas vigasságot csaptak. De a téli napfordulóhoz kötődik a 4. század óta Jézus születése is. A világ számos pontján ünneplik ilyenkor a leghosszabb éjszaka végét.

Szólj hozzá!

Next Post

Previous Post

© 2020 Elfogadom

Theme by Anders Norén

Close