20 tény, amit nem tudtunk az emberi vérről

Mindannyian tudjuk, hogy a vérrendszerünk valóban bonyolult, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a szívünkről és ismerjük a vércsoportunkat. Sajnos sokan nem ismerik a testük minden lehetőségét.

Olyan érdekes tudományos tényeket gyűjtöttünk a vérünkről, amelyeket valószínűleg nem tudsz.

1120000 szúnyogra lenne szükség, hogy teljesen kiszívják egy felnőtt ember vérét.
A vér áramlása érdekében a szív olyan nyomást fejt ki, mellyel akár több mint 9 méter magas véroszlopot tudna kreálni.
Egy emberi lény élhet pulzus nélkül. 2012-ben az orvosok egy olyan eszközt ültettek az 55 éves Craig Lewis testébe, amely lehetővé teszi, hogy a vér az egész testében keringjen pulzus nélkül.
Stan Larkin 555 napig élt szív nélkül, miközben az átültetésre várt. Saját szívét egy eszközzel helyettesítették, amelyet Stan a hátizsákjában hordott. Még kosárlabdázni is tudott.

Az a vérmennyiség, ami 25 nap alatt áthalad egy felnőtt testén, meg tudna tölteni egy közepes méretű úszómedencét.

Egy személy elveszítheti vérének 40%-át és mégis életben marad. Természetesen időben szüksége van vérátömlesztésre.

A szívrohamok 21% -a hétfőn következik be. Második helyen a péntek áll. A tudósok feltételezik, hogy az oka a stressz hormonok “kiáradása” a hét elején.

A szívverésünk befolyásolja a hangulatunkat. A tudósok ezt a jelenséget tanulmányozták, amikor egy ember új szívet kapott. A műtét után elméje, érzései és cselekedetei szokatlan módon megváltoztak.

A szívroham kockázatának csökkentése érdekében lassan kell felébredni reggel, és csökkenteni kell az esti edzések intenzitását.
A kókuszvíz képes a vérplazmát helyettesíteni, köszönhetően a hasonló összetételéhez.

Vércsoportjaink hatással lehetnek a válásokra. A tudósok kiderítették, hogy kapcsolat van a házastársak vércsoportjai és a válások százaléka között. Így a legerősebb pároknál mindkét félnek O vércsoportúnak kell lennie. Azok a párok, akik úgy döntenek, hogy elválnak, általában a következő kombinációval rendelkeznek: A + AB vagy A + O.

A vércsoport hatással van az egészségünkre. Az O vércsoporttal rendelkező emberek nem hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre, de hajlamosabbak a bőrrák kialakulására vagy az elhízásra.

Az A vércsoporttal rendelkezőknek figyelmet kell fordítaniuk a vér koleszterinszintjére. Fennáll a kockázata a koszorúér-betegség kialakulásának.

A B vércsoportú emberek hajlamosak a cukorbetegségre és a hasnyálmirigyrákra.

Az AB vércsoporttal rendelkezőknek gondoskodniuk kell a memóriájukról és a koncentrációjukról, mivel az AB egyének kognitív károsodásának esélyei 82%-kal magasabbak, mint más vércsoportúaknak.

Az energia italok megváltoztatják a szívverés módját. A tudósok rájöttek, hogy az energiaitalok fogyasztása után a koffein mennyisége akár háromszor magasabb is lehet, mint más koffeines italokban, például kávéban vagy üdítőben. Ráadásul ezek befolyásolják szívverésünket, és szélütést vagy halált okozhatnak.

A vércsoport diéta nem működik. A Torontói Egyetem kutatói bebizonyították, hogy az egyének vércsoportjának megfelelő speciális diéta csak mítosz.

Japánban különféle iparágak vannak mindenféle vércsoportra: élelmiszerek, kozmetikai termékek és testápolási termékek.

Az atlétikai teljesítmény függ a vér típusától. Egy 2017-ben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az O vércsoporttal rendelkezőknek jobb állóképességük van, mint más vércsoportúaknak. Az elit vízilabda játékosok között a tudósok nem találtak AB vércsoporttal rendelkező embereket. De a O vércsoport előnyei csak akkor működnek, ha egy személy rendszeresen edz.

A karakterünk a vércsoportunktól függ. A tudósok kapcsolatot találtak az egyének karakterei és vércsoportjaik között. Japánban az emberek úgy vélik, hogy a vércsoportok befolyásolják az emberek személyiségjegyeit és sikerét a munkahelyen és a személyes kapcsolatokban.

Szólj hozzá!
loading...
loading...