Elfogadom

Nyertem a tippmixen és elvittem a barátnőmet egy csodálatos helyre! Nem hittünk a szemünknek, hogy ilyen csodálatos dolog létezik!

Egy tajvani fotós, Will Hoa, a Maldív-szigeteken nyaralt, ahol csodálatos jelenséget sikerült megörökítenie. Gyönyörű kék színben ragyogott a tengerpart, amit a partra sodródott fitoplanktonok árasztottak magukból. A jelenséget biolumineszcenciának hívják.

Biolumineszcenciáról beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. A világításnak számos, a túlélést segítő szerepe van: a táplálék csalogatása, a támadó elijesztése, lehet továbbá párválasztási segédeszköz is, illetve akár egyszerre több funkciót is betölthet ezek közül. A biolumineszcens egysejtűek akkor világítanak, ha mechanikai stressz éri őket, és nagyon kis nyomásváltozásokra is reagálnak. A vizet ért legkisebb zavar is kiváltja a világító reakciót, ami a csónakok közelében vagy akár az úszó ember által megkevert vízben megdöbbentő fényeffektusokat eredményez.

William Ho így mesélt a különleges élményről: “Földöntúli látvány, mikor az emberi lábnyomok világítani kezdenek a homokban, vagy mikor az éjszakai csónakozók tündöklő kék csíkot húznak maguk után.”

Milliónyi fitoplanktont sodort partra a tenger Maldív-szigetek partjainál, melyek foszforeszkáló kék fénye “csillagszőnyeget” alkot a víz felszínén.

A különleges természeti jelenséget, a tengerparton kéken fénylő, csillagszőnyeget alkotó fitoplanktonokat egy tajvani fotós, William Ho örökítette meg nászútja során, írja a Huffingtonpost.

Csillagok a tengerben
Az apró élőlények bizonyos időszakokban a nagy hullámzások következtében csapódnak a partra nagyobb mennyiségben, melyek az erőteljes sodródás következtében foszforeszkáló fényt bocsátanak ki magukból és kéken csillognak a vízben vagy a partmenti homokban.

A Maldív-szigeteken nem ritka ez a jelenség
A szürreális jelenség egy erőteljes árapály hatására alakult ki, ennek köszönhető, hogy ellepték a világító fitoplanktonok a partot. A tudósok szerint a planktonok veszély esetén bocsátanak ki fluoreszkáló fényt, egyfajta stressz reakció ez, illetve azt a célt szolgálja, hogy elriasszák az ellenséget. „Szentjánosbogár- hatásnak” is nevezik ezt a jelenséget.

Közzétette: Armand Tarko – 2018. május 30., szerda

Szólj hozzá!

Next Post

Previous Post

© 2020 Elfogadom

Theme by Anders Norén

Close